Grijanje na drva

Centralno grijanje na drva najrašireniji je oblik centralnog grijanja. Centralno grijanje na drva s modernim kotlovima na kruta goriva i regulacijskom opremom može pružiti potpuni komfor i znatnu uštedu u grijanju. Postoje različiti tipovi kotlova i peći na drva, kotlovi su namjenjeni loženju s nekoliko vrsta krutog goriva, prvenstveno ugljenom, koksom, drvima, drvnim ostacima i peletima.

Centralno grijanje na drva moguće je spojiti na otvoreni i zatvoreni sustav centralnog grijanja. Posebnu pažnju treba obratiti na termičku zaštitu od pregrijavanja i zaštitu od hladnog povratnog voda.

Prednosti ugradnje međuspremnika u sustav centralnog grijanja na drva

Viadrus U22 s međuspremnikom, ladomat

S obzirom na današnju tehnologiju regulacije grijanja, u svaki sustav centralnog grijanja na drva preporuča se instalirati međuspremnik (puffer). Međuspremnik u sustavu centralnog grijanja na drva omogućava nam znatno proširenje sustava grijanja na drva do razine fine regulacije temperature što je pogodno i za niskotemperaturne sisteme s podnim grijanjem. S ugrađenim međuspremnikom, kotao na drva radi na svom maksimalnom stupnju iskorištenja, kotao bolje gori, ne stvara se katran na stijenkama kotla radi nedostatka zraka za izgaranje, te je moguće instalirati i 20% slabiji kotao od potrebne snage grijanja.

Kotlovi na drva za centralno grijanje po konstrukciji mogu biti lijevano željezni (gusnati) ili čelični.

Viadrus U22 D kotlovi na kruta goriva

Lijevano željezni (gusnati) kotlovi konstrukcijski se slažu od lijevanih elemenata, bolje drža toplinu, imaju više "željeza", sadrže manju količinu kotlovske vode te ne pate znatno od kondezacije.

Bosch Solid 2000 B kotao na drva

Čelični kotlovi su konstrukcijski zavareni od čeličnih ploča, sadrže više kotlovske vode te se moraju opremiti termičkim ventilom za zaštitu od hladnog povratnog, sprječiti kondezaciju te eventualni kraći vijek trajanja kotlova.

Kod konstrukcije kotlova na drva za centralno grijanje, treba obratiti pažnju na izolaciju kotla, način prolaza strujanja dimova radi boljeg iskorištenja, koliki je otvor ložišta i način ubacivanja drva, da li kotao ima klapnu za prigušenje dimovoda, te broj dotoka zraka za potpaljivanje i izgaranje

UVJETI ZA INSTALACIJU CENTRALNOG GRIJANJA NA DRVA

Postoje određeni uvjeti kojih bi se korisnik morao pridržavati da bi mogao instalirati kotao na drva za centralno grijanje, ukoliko se korisnik bude pridržavao osnovnih uvjeta ugradnje, kotao na drva trebao bi imati kvalitetno izgaranje drva, nižu potrošnju drva, te postizati snagu grijanja i energetsku iskoristivost deklariranu od proizvođača.

- Ispravan dimnjak odgovarajućeg promjera, visine i podtlaka koji mora zadovoljavati uvjete koje je istaknuo proizvođač odabranog kotla na drva

- Dimnjak bi trebao biti izoliran, odnosno dobro držati toplinu dimnih plinova te imati odgovarajuću kapu na dimnjaku, preporuča se postaviti kapu sa zaštitom od vjetra

- Provjetravana kotlovnica s dovoljnom količinom zraka za kvalitetno izgaranja drva

- Kotlovnica s dovoljno mjesta za postavljanje kotla, kotao se postavlja na negorivu podlogu

- Drva s maksimalnim stupnjem vlažnosti 20-25%, po mogućnosti 2 godine sušena na vanjskom zraku

- Drva se preporuča cijepati na dimenziju koja odgovara otvoru ložišta kotla, a tako da kod punjenja uvijek ima zraka između cjepanica u samom ložištu

INSTALACIJA CENTRALNOG GRIJANJA NA DRVA

Kada vaša kotlovnica i dimnjak zadovoljavaju uvjete za postavljanje kotla na drva za centralno grijanja dolazi do faze instaliranja kotla i sistema centralnog grijanja. Znači postoje otvoreni i zatvoreni sustav centralnog grijanja.

Zatvoreni sustav centralnog grijanja na drva ima određene osnovne termičke elemente za ugradnju, a to su; regulator zraka, električna cirkulacijska crpka, radni termostat, ekspanziona posuda s membranom, sigurnosni ventil, odzračni ventil, termometar, manometar, termički ventil za zaštitu od pregrijavanja s rashladnim izmjenjivačem, termički miš ventil za zaštitu od hladnog povratnog voda.

Ukoliko se kotao na drva ugrađuje i spaja u sustav sa međuspremnikom, postoji mogućnost proširenja sustava grijanja koji se odabire prema potrebama korisnika, mi smo tu da vas savjetujemo i pomognemo odabrati naoptimalniji kotao i opremu za vaše potrebe.


Ponuda i cijene peći na drva


La Nordica Extraflame peći na drva za centralno grijanje

La Nordica Extraflame peći na drva za centralno grijanje

Cijene
Caminetti Montegrappa peći na drva centralno grijanje

Caminetti Montegrappa peći na drva centralno grijanje

Cijene

Ponuda i cijene opreme za grijanje


Centralno grijanje
Kakvo centralno grijanje odabrati

Centralno grijanje

Ponuda
Podno grijanje
Sve informacije o podnom grijanju na jednom mjestu

Podno grijanje

Ponuda

Kakvo centralno grijanje odabrati?
Mi ćemo Vam pomoći odabrati sustav centralnog grijanja koji najbolje odgovara Vašim potrebama. Pregledat ćemo Vaš objekt i prema energentima koji su nam dostupni na objektu predložiti ćemo Vam najbolju opciju za centralno grijanje.
Što odabrati, radijatore ili podno grijanje?
Dva potpuno različita sustava grijanja, jedan visokotemperaturni, drugi niskotemperaturni, svaki sa svojim prednostima, ovise o načinu grijanja i mogućnostima instalacije, zavisno od situacije na objektu i odabranog energenta.
Kakvu peć odabrati?
Na osnovu našeg iskustva i ponude na tržištu ponudit ćemo Vam više modela peći i prezentirati prednosti svake od njih bez obzira koji energent odabrali.
Ugradnja centralnog grijanja
Ugradnju centralnog grijanja prepustite nama, dugogodišnje iskustvo u projektiranju i izvođenju svih vrsta grijanja naše su prednosti, a Vama jamstvo da smo Vaš najbolji partner, instalater centralnog grijanja.

Solarno grijanje
Kako iskoristiti sunce za grijanje

Solarno grijanje

Ponuda
Grijanje na pelete
Sve o grijanju na pelete, uvjeti, prednosti, ušteda

Grijanje na pelete

Ponuda